Weg met Warmte-uitslag!

foto warmte-uitslag op benen

Mijn persoonlijke ervaringen met hitte-uitslag of warmte-uitslag

De foto’s van de benen vol warmte-uitslag hierboven zijn (helaas!) van mijn benen.
In 2004, tijdens mijn eerste 50km wandeltocht, kreeg ik voor het eerst erge last van warmte-uitslag. Daarvoor had ik het ook al een klein beetje (op voet en enkel), maar niet
serieus. Sinds die eerste 50km komt het echter makkelijker terug en is het echt vervelend geworden. Ik ben er nu grotendeels vanaf, maar als ik geen maatregelen blijf nemen bij lange wandelingen, komt het zo weer terug.

Kenmerken warmte-uitslag

Het begint met roze-rode vlekken op je huid. Hoe langer je ze hebt, hoe roder en pijnlijker ze worden (de dag na het verschijnen verhardt de uitslag iets; kleurt nog wat roder, wordt nog gevoeliger). Je krijgt er ook steeds meer. De rode plekken die op de foto ziet zijn echt pijnlijk; ze ‘branden’ vrij letterlijk: voelen heet aan en stralen warmte uit. De huid is licht gezwollen.
Broekspijpen schuren onaangenaam, dus die wil je niet aan; maar mensen die achter je lopen, hoor je opeens gesprekken houden over brandwonden – ook niet heel leuk.
En ik moet bekennen: als ik niet iets gevonden had om die uitslag te stoppen, had ik het wandelen eraan gegeven.

Hieronder zal ik je vertellen hoe ik tot mijn oplossing kwam. Als je geen zin hebt om het allemaal te lezen, scrol dan meteen naar beneden.

Wat zei de huisarts?

Letterlijk: ‘hemeltje, wat is dat?!’
Daarna besloot hij dat ik galbulten had. Dat wordt veroorzaakt door een teveel aan histamine in het bloed. Ik kreeg dus anti-histamines (inderdaad: dat krijgen mensen met hooikoorts ook!).
Het ‘standaard spul’ hielp bij mij niet. De ’turbo-variant’ had matig succes, maar had als belangrijke bijwerking dat ik er heel moe van werd (nogal onhandig als je een 4daagse in Nijmegen loopt!).

Wat adviseerden andere wandelaars?

Van mede-wandelaars in Nijmegen hoorde ik dat je moest zorgen dat je koel bleef: Natte zakdoek op je hoofd of in je nek, voeten in teiltjes water parkeren als je uitgelopen bent; dat soort werk. Ik probeerde het en het had een beetje effect. Niet veel, wel iets.

Ik besloot het anders aan te pakken: internet en Google leken me een goede start.
Ik vond deze informatie:

Hitte-uitslag / Warmte-uitslag: wat is het?

 1. Het is een zweetprobleem: zweetklieren zijn verstopt geraakt, en kunnen het transpiratievocht niet afvoeren.
  (Heej? Zelf zweet ik inderdaad amper, zelfs tijdens saunabezoek!)
 2. Het is een allergieprobleem, dat mogelijk in verband staat met zonne-allergie en/of kleding-allergie (ik heb van beide in zeer milde mate last)
 3. Het is een inspanningsprobleem: intensieve lichaamsbeweging kan zorgen voor een verhoogd histaminegehalte (waarmee maar weer bewezen is dat wandelen zeer intensief kan zijn ;-).

Wat helpt niet?

Syntetische kleding, overgewicht, UV-straling, zware lichamelijke inspanning, wrijving van kleding (hoe gladder de stof, hoe minder last, inplakken helpt bij sommigen), zonneallergie.

En, verrassend: sommige etenswaren! De volgende etenswaren blijken voor mensen die gevoelig zijn voor histamine ‘extra gevaar’ op te leveren:

Dierproducten: rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk en eieren
Groenten: mais, uien, erwten, aardappelen, wortelen, rode bieten, pinda’s en soja
Vruchten: sinaasappelen, appelen, bananen(!), tomaten en aardbeien
Graanproducten: haver, rijst, rogge en gerst
Diversen: chocolade, cola, koffie, walnoten, chemische toevoegingen als kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Wat helpt misschien (volgens diverse internetforums):

Smeerseltjes:

 • UTRIZON
 • Vaseline-cetomacrogolcreme (Apotheek)
 • Zonneblaasjesgel met Aloë Vera (huismerk van Kruidvat)
 • Herocryn medicated skin powder
 • Rescue creme van Bach
 • Dermolin bodylotion

Koelen:

 • Meer water drinken: ongeveer halve liter per uur
 • Meteen na het uittrekken van de schoenen met de benen in koud water gaan zitten

Medicatie:

 • antihistamine-pillen kunnen soms de symptonen onderdrukken (dus niet wegnemen en ze helpen lang niet bij iedereen.)

Opvallend:

 • Warmte-uitslag komt heel veel voor bij 4daagse lopers (ook als de zon niet schijnt).
 • Hardlopers hebben er ook last van, evenals kleine kinderen (baby’s, kleuters).
 • Een (behoorlijk?) aantal mensen heeft ook een zonne-allergie, of tenminste baat bij middelen daartegen.
  Interessant: ik lees ook dat je niet allergisch kan zijn voor de zon: warmte of zonlicht zouden daarentegen als een katalysator werken voor een allergie voor een bepaalde stof.

Exit warmte-uitslag / CONCLUSIE

Wat helpt bij mij & wat raad ik anderen aan?

Hieronder mijn totale tactiek voor 4-daagses. Teveel? Let alleen op punt 3 (en eventueel: 8).

 1. Alle luxe / dure / lekker ruikende douchespulletjes even niet meer gebruiken. Zelf ben ik overgestapt Dermolin. Na het wandelen gebruik ik ook de bodylotion, ervoor niet. Het spul is hypo-allergeen, anti-allergisch, rustgevend voor probleemhuidjes etc.  Ik neem aan dat er ook soortgelijke spullen van andere merken bestaan, zoek vooral je eigen weg.
 2. Benen glad scheren vooraf (dan blijft er zo min mogelijk modder, stuifmeel en ander stoffig spul aan haken dat irriteren kan). Bij nat scheren ik overigens ook Dermolin!
 3. HET BELANGRIJKSTE: voor de start van elke wandeling, bovenkant voeten, enkels en onderbenen insmeren met ‘zonneblaasjesgel’ van de Kruidvat. Het zit in een grote, dikke tube van 150 ml, en kost weinig. Het plakt niet, is ook niet vet. Trekt snel in. Mocht er tijdens de wandeling nog iets de kop opsteken, dan smeer ik tijdens de wandeling gewoon nogmaals, alleen op die plek. Het spul is werkelijk briljant!! En ja: bij mij helpt het ook op plekken die ‘geen zoncontact hebben’. Als bijvoorbeeld op je voet/enkels, onder je sokken.Let wel: De blaasjesgel is geen antizonnebrand. Maar in mijn ervaring gebeuren er geen vreemde dingen  als je je erna daarvoor insmeert (let op dat je niet allergisch bent voor je zonnebrandspul! 😉
 4. Terzijde, ik weet niet of dit uitmaakt: Ik wandel op sandalen. Ik heb dus geen zware, benauwde, hooggesloten, voetomsluitende en heel warme (berg)schoenen aan. Theoretisch houdt dit mijn voeten koeler. Helemaal als het regent.
 5. Dieet: Persoonlijk eet ik geen eieren of bananen meer tijdens mijn wandelingen. Zoek uit wat bij jou werkt?
 6. Geen idee of dit uitmaakt, maar het drinkt wel lekker weg onderweg: 1 flesje water vervangen door een zelfgemaakt rehydratatie-mengsel. Je moest toch al veel drinken en we vermoeden dat de constante aanvoer van vitamine C geen kwaad kan bij die warmteuitslag (omdat vitamine C je weerstand helpt verhogen).
  (RECEPT: 1 liter water met sap van 1/2 (grote/sappige) limoen, 1 eetlepel druivesuiker, en een snufje zout). (Volgens een sportprogramma dat ik ooit zag maken marathonlopers dit vaak zelf voor na de marathon.)
 7. Ik neem ook vaak een miniflesje (250 ml?) wortelsap mee (verrassend lekker als je daar de overgebleven 1/2 limoen bijstopt). Wortelsap werkt bij zonne-allergie verlichtend. En dat lijkt toch handig hierbij.
 8. Als dit alles faalt: Pijnstillers!!
  (ALLEEN ALS JE BLESSURE-VRIJ BENT EN ECHT NIET WILT OPGEVEN!)
  Zelf ben ik een fan van de grote roze Ibuprofen 400 pillen. Ik kan wel zeggen dat ze een openbaring waren: met de pijn weg, kon ik gewoon verder lopen! Heerlijk. En het remt meteen de onstekingsreacties (vast wel gaande in die plekken). Het kan zijn dat dit bij mij zo goed werkt omdat ik normaliter niets slik? Ik weet het niet. Let wel een beetje op als je dit doet: idealiter zijn je pijnstillers vrij snel na de wandeling uitgewerkt, zodat je het goed kunt voelen als er op andere plekken in je lijf dingen verkeerd aan het gaan zijn! Want normaal is het natuurlijk niet, om pijnstillers te slikken alleen maar omdat je zo nodig wilt wandelen…

Wel dat is het wel.
Laat weten als je opmerkingen of aanvullingen hebt!

Deze informatie is in de zomer van 2008 gevonden en opgeschreven. In de zomer van 2019 hoorde ik dat wandelaars nog steeds baat hebben bij deze informatie! Ook hoorde ik toen dat de Kruidvat iets heeft veranderd in het assortiment en dat de zonneblaasjescreme niet meer te vinden is / nu een andere naam heeft. Ik moet dat (nog steeds) uitzoeken.