Verjaardags-glossy

Een glossy tijdschrift als verjaardagscadeau

Een klein, glanzend tijdschrift, vol met je eigen foto’s en verhalen

De pagina’s die je hierboven ziet zijn alle afkomstig uit het tijdschriftje ‘De Peter’. De Peter in kwestie had geen idee, voor hem was het een volkomen verrassing het tijdschrift te ontvangen.

Vrienden en familie hadden gezorgd voor de teksten, enkele foto’s, wat plaatjes van het internet. Het tijdschriftje is binnen een periode van een week gemaakt, waarna er nog 1 week over was voor het drukken (via Drukwerkdeal) en afleveren van het tijdschriftje. Het idee was origineel om een tijdschrift op A4-formaat te laten maken. Helaas bleek dit onmogelijk omdat er geen grote foto’s beschikbaar waren, waarna er is gekozen voor een A5-formaat.

Wil je ook een tijdschrift voor iemand in jouw familie?

Houdt dan rekening met het volgende:

  • Je hebt grote foto’s nodig voor een tijdschrift. Grofweg gesproken kun je zeggen dat als je foto op je beeldscherm 15 cm breed is, deze in een tijdschrift nog maar 5 cm breed zal zijn. Dat komt omdat de lichtpuntjes waaruit je beeldscherm bestaat al snel 3x groter zijn dan een inktdruppeltje op een papieren pagina! (ik kan je vertellen hoeveel pixels een foto moet zijn om pagina-groot te kunnen gebruiken).
  • Je hebt veel foto’s nodig voor een ‘glossy’ tijdschrift – vaak meer dan je denkt. En liefst meer dan er gebruikt worden: zo kunnen de beste foto’s uitgekozen worden.
  • Vaker dan je denkt zijn foto’s niet scherp genoeg. In dat geval moet er besloten worden wat je wilt: toch gebruiken of een andere zoeken.
  • Teksten bevatten heel vaak fouten. Het is bijna niet te voorkomen. Laat daarom altijd je tekst door een ander nalezen!
  • Het laten vormgeven van je tijdschriftje heeft vaak een doorlooptijd van minimaal twee weken.
  • Het laten drukken van een tijdschrift duurt daarna nog grofweg een week.
  • Je  kunt zelf op drukwerkdeal.nl (of elders) kijken wat het kost om een tijdschrift te laten drukken in kleine oplages. Veelal liggen de drukkosten (ruim) onder de €100,–.
  • Je moet denken aan minimaal 8 uur werk voor het maken van een tijdschrift (bij het gebruik van een bestaande vormgeving). Dit loopt al heel snel op naar het dubbele, helemaal als er nog naar plaatjes gezocht moet worden of als er problemen met de tekst zijn.
  • LET OP: op internet gevonden afbeeldingen of foto’s zijn vaak niet gratis. De eindverantwoordelijkheid (en kosten) voor gebruik / licenties liggen bij jou. Ik wil je, als dat nodig is, best helpen met het regelen van deze licenties. Maar ik zal niet (moedwillig) meewerken aan (of werken met) ‘gestolen werk’. Het is niet alleen niet netjes, het is ook extreem prijzig als je (jaren later) geconfronteerd wordt met dit soort misbruik. En daar wordt niemand gelukkig van.