Jubileumboekje / Brochure Umah-Hai

[inpost_fancy thumb_width=”150″ thumb_height=”150″ post_id=”748″ thumb_margin_left=”10″ thumb_margin_bottom=”0″ thumb_border_radius=”2″ thumb_shadow=”0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)” id=”” random=”0″ group=”0″ border=”” show_in_popup=”0″ album_cover=”” album_cover_width=”200″ album_cover_height=”200″ popup_width=”800″ popup_max_height=”600″ popup_title=”Gallery” type=”fancy” sc_id=”sc1520541044842″]

Een klein jubileumboekje in de vorm van een brochure

 

Opdrachtomschrijving

Het is de eerste keer dat stichting Umah-Hai een boekje maakt en opdracht tot drukwerk geeft. Het proces blijkt lastiger dan gedacht. Gelukkig is goed overleg mogelijk.

  • Opdracht: Maak een jubileumboekje op A5-formaat van maximaal 20 bladzijden in een oplage van 500 stuks. Bijgesloten is een tekst van 6 pagina’s. Belangrijk is dat de onderverdeling van de tekst in 7 teksttypes intact blijft.  Een conceptversie moet aankomende maandag gereed zijn (het is dinsdagmiddag). Verder zullen er nog ‘diverse andere teksten’ moeten worden toegevoegd. Er zijn mogelijk 20 foto’s beschikbaar voor het boekje, maar dat moet nagevraagd worden.
  • Aanpassing opdracht: Het aantal pagina’s wordt aangepast naar ‘zoveel als nodig’. Er is nog niet nagedacht over foto’s, maar het lijkt een goed idee. Net als het gebruik van het logo. De extra tekst moet deels op de omslag. De echte deadline is een symposium over 3 weken.  En kan ik een drukker en de drukkosten uitzoeken voor een meerkleurendruk?
  • Invulling opdracht: Ik maak een ontwerp geïnspireerd op de website van Umah-Hai, en stuur dat op woensdag toe. Ook heb ik de drukkosten uitgezocht en gezien dat een oplage van 1000 goedkoper is dan een oplage van 500 (door een verschil in drukmethode).
    We maken wat kleine aanpassingen. De extra teksten arriveren op maandag en het boekje verdubbelt in omvang. In het boekje staan nu 2 hoofdteksten. Voor het onderscheid laat ik die van Umah-Hai in ‘huisstijl-grijs’; de andere tekst geef ik een subtiel ander tintje. De eerste foto’s volgen op dinsdag. Het geleverde logo blijkt ongeschikt voor drukwerk. Ik maak het na. Omdat de foto’s te klein zijn voor op de omslag, maak ik een ontwerp op basis van het logo. Umah-Hai vind die zo mooi dat ze er 2 posters van bestelt.
  • Laatste loodjes: Kleine tekstaanpassingen volgen. Om het aantal pagina’s van het boekje op een veelvoud van 4 te krijgen, zoek nog wat extra foto’s op internet. We bepalen de papiersoort van het boekje. Alles arriveert precies op tijd voor het symposium.
  • Feedback over de poster: “De posters hebben we vrijdag ontvangen. Die zijn echt supermoooi!”
  • Reactie op het boekje: “Wat heb je een bijzonder werk verzet voor ons. Ik kan niet beschrijven hoe blij mensen (en ik !!) waren toen ze vanmiddag ons boekje zagen. Je ontwerp past perfect bij ons en het is zo’n mooi geheel geworden: echt Super bedankt!”