Boeken voor, of via, Uitgeverij Tobi Vroegh

Boekenvormgeving als ‘goed doel’

Op regelmatige basis geef ik wat van mijn tijd en aandacht gratis weg. Meestal door als vrijwilliger te werken bij uitgeverij Tobi Vroegh.

Non-profit uitgeverij Tobi Vroegh geeft boeken (egodocumenten, romans, dichtbundels, kinderboeken), brochures, onderzoeken en een scheurkalender uit met een link naar de psychiatrie. Zij wil zo bijdragen aan de emancipatie en participatie van mensen met een psychiatrische aandoening. De uitgeverij vormt zelf een veilige werkomgeving voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Bijna al het werk wordt er gedaan door ex-patiënten en vrijwilligers.

Voor Tobi Vroegh werk ik voornamelijk aan de vormgeving van boeken, al staan  de scheurkalender en ‘werk in opdracht’ soms ook op het menu. Met de opbrengsten van ‘het werk in opdracht’ wordt het bestaan van de uitgeverij mede mogelijk gemaakt. Zowel bedrijven, als personen kunnen terecht voor divers drukwerk. De prijzen zijn zeer schappelijk, maar helaas: de wachttijden kunnen wat oplopen als er niet genoeg vrijwilligers zijn!

Het allereerste boek dat ik bij Tobi Vroegh onder handen kreeg, was een boek waarvan de tekst nog vol fouten zat. Fouten zowel in spelling als logica. Uiteindelijk heb ik het zelf nog fors geredigeerd.  ‘Nood breekt wet’ dacht ik, en: ‘eens maar niet meer’. Maar toen bij een volgend boek (GAOW) de redacteur vervangen moest worden, sprong ik toch weer bij. Werken bij Tobi is op de een of andere manier altijd weer verrassend en divers…

Daarbij blijft het prettig dat ik met mijn diverse talenten op ‘woord & beeld gebied’ zo’n grote groep betrokken mensen kan ondersteunen.