Achtergrondinformatie

Als scholiere was ik een grote fan van het boek ‘het brieschend paard’ van Rien Poortvliet. Ik zag in dit boek voor het eerst goed geschilderde, ‘echte’ paarden waaraan alles ‘klopte’. Geloof me: dat is een ding: echt goede paardenschilders zijn zeldzaam! Naast alle tekeningen van paarden staat het boek ook vol met handgeschreven opmerkingen. Het vertelde over wat Rien deed, en dat er wel eens iets mis ging. Dat sprak me enorm aan. Dat je boeken als dat kon maken, al tekenend, schilderend en schrijvend, voor je beroep, dat leek me echt gaaf!

De liefde die ik toen had (en nog heb!) voor tekenen, papier, tijdschriften, boeken, teken- en schildermateriaal en alles wat hiermee te maken heeft, heb ik nog. Maar daarmee alleen start je geen carrière. Ik hoorde ‘dat je wel heel erg goed moet zijn’ om het te redden als kunstenaar. Zo te horen was ik dat dan niet? En daarbij ‘kunstenaar‘? Jemig: ik? Luidde het vooroordeel niet dat je dan heel artistiek, onaangepast en wereldvreemd moest zijn? Dat paste helemaal niet bij me!

Ik belandde op een lerarenopleiding. Bezocht de universiteit. Rolde via een studentenbaantje het vak van secretaresse en officemanager in. En deed jarenlang het soort werk waar mijn werkgever blij van werd. Maar ik niet.

In 2005 gooide ik het roer om. Dat ging zeker niet snel, of zomaar. Maar kwam wel met een mentale groei die ik anders niet zou hebben gehad. En met de zekerheid: ik kan nu zelf ook een boek maken, ‘net als Rien’. En dat ga ik ook doen! En ik ga mensen helpen het mooie te zien, zowel in hun omgeving, als in hun werk, als in henzelf. Daar word ik blij van. En, gezien de reacties die ik krijg, mijn opdrachtgevers ook 🙂

Als grafische vormgever is het nu mijn doel om jou zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Ik denk hiertoe met je mee, ben oplossingsgericht en praktisch. Ik communiceer duidelijk. Ik kan dingen goed op een rijtje zetten en goed regelen. Ik ben van vele markten thuis, breed inzetbaar, creatief en gewetensvol: je kan op me rekenen.

Als kunstenaar ben ik mijzelf nog voortdurend aan het ontwikkelen. Ik probeer nu uit te vinden hoe ik het slimste gebruik kan maken van mijn talenten. Via pentekeningen? Olieverf?  Aquarel? Zeefdrukken? Op de computer? Een combinatie? Of toch weer terug naar de fotografie (als ondersteuning of inspiratie)? Wat het ook maar mag worden: het is inderdaad best lastig als kunstenaar te overleven. Daarin heeft alle carrière-advies helaas gelijk gehad.

Ben je nieuwsgierig naar mijn ‘eerste carrière’?

Dit lijstje staat ook op mijn CV:

2006 Officemanager bij HADAC UA.
2005 Directiesecretaresse bij Philips International, afdeling Corporate Pensions.
1997 – 2005: Officemanager bij Open Solution Providers.
1997 – 1998: Docent bij Schoevers Opleidingen Amsterdam.
1995 – 1997: Secretaresse bij Hogeschool Holland, afdeling Taal- en Schakelcursus.
1996 Typiste bij het NOVIB.
1996 Helpdeskmedewerker bij de Nationale AutoPas.
1994 – 1995: Secretaresse bij Hogeschool Holland, afdeling Nederlands als Tweede Taal.
1993 – 1994: Secretaresse bij Hogeschool Holland, afdeling ATA.
1992 – 1993: Docent Tekenen bij buurthuis De Inval in Purmerend.
1989 – 1993: Secretaresse bij Hogeschool Holland, diverse afdelingen.